Abdülaziz Dönemi Siyasi Olayları
- Abdülaziz Döneminde ülkede Batı’nın etkisi daha da arttı (Özellikle Fransa).
- Abdülaziz Avrupa’ya gezi düzenleyen ilk Osmanlı padişahı oldu (Fransa).
- Ayrıca Mısır’ı da ziyaret etti.
- En fazla dış borç bu dönemde alınmıştır.
- 1869’da Osmanlı-Fransız işbirliği sonucunda Süveyş Kanalı açıldı. Bu gelişme, Mısır’ın önemini tekrar arttırırken, Coğrafi Keşifler sonrasında Ümit Burnu’na kayan Baharat Yolu’nu tekrar Akdeniz’e yöneltmiş, Akdeniz ticareti canlanmıştır.
- 1870’te İtalya, 1871 ’de de Almanya birliğinin kurulması, Avrupa’da siyasi dengeleri değiştirmiş, bu durum Batılı diğer devletleri yeni stratejiler izlemeye zorlamış, Osmanlı Devleti’nden uzaklaştırmıştı.
- Bu gelişmeler Rusya’nın Balkanlar üzerindeki Panslavist siyasetini yoğunlaştırmasına imkan tanımıştır.
- Bu arada Balkanlarda azınlık ayaklanmaları baş göstermiştir. Osmanlı Devleti önce Bulgar Kilisesine özerklik verdi. Bu olay Bulgaristan’ın bağımsızlığı yolunda atılan ilk adımdır. Bundan sonra Balkanlarda ayaklanmalar birbirini izledi. Sırbistan, Karadağ’da çıkan ayaklanmalar gibi…
- Osmanlı Devleti bu ayaklanmaları sert bir şekilde bastırdı. Bu gelişme Avrupa kamuoyununu Osmanlı aleyhine döndürdü.
- Bu arada devlet merkezinde de devletin kurtuluşunu meşruti yönetime geçmekte gören Osmanlıcılık fikrini savunan Genç Osmanlılar hareketleri de sert bir şekilde bastırılmıştır.
- Batılı devletler Balkanlarda meydana gelen gelişmeleri değerlendirmek için İstanbul’da ve Londra’da konferanslar düzenlemeye hazırlanırken Osmanlı Devleti merkezinde isyan çıktı.
- Sadrazam Mithat Paşa ve Hüseyin Avni Paşa öncülüğünde Abdülaziz tahttan indirildi. Beşinci Murat padişah oldu.
- Abdülaziz yenilik karşıtı olarak tahttan indirilen ilk Osmanlı padişahıdır.