Büyük Selçuklu Devleti’ne en parlak dönemini yaşatan Sultan Melikşah dönemi önemli olaylarını ve Fetret Devrini maddeler halinde kısaca anlatmaya çalıştığımız yazımıza hoşgeldiniz.
İçindekiler
MELİKŞAH DÖNEMİ (1072-1092)
- Devletin en geniş sınırlara ulaştığı ve en parlak zamanını yaşadığı dönemdir.
- Devrin veziri Nizam’ül Mülk’tür.
- Amcası Kavurd’un isyanını bastırdı.
- Devletin başkentini Rey’den İsfahan’a taşıdı.
- Bu dönemde ülke sınırları Orta Asya’dan İstanbul Boğazı’na, Umman Denizi’nden Aral Gölü’nün kuzeyine kadar genişlemiştir.
- Vezir Nizamül Mülk’ün girişimiyle Nizamiye Medreseleri imparatorluk genelinde yaygınlaştırılmıştır
- Sultan Melikşah adına Ömer Hayyam tarafından güneş yılı esaslı Celali Takvimi hazırlanmıştır.
- Ancak bu dönemde Batıni tehlikesi ortaya çıkmıştır.
Batıniler
- Hasan Sabbah önderliğinde kurulan ve Kuran ayetlerinin görünen manalarının yanı sıra gizli (Batıni) anlamlarının da olduğunu ileri süren Şii kökenli bir örgüttür.
- Hasan Sabbahi Şii kökenli kurmuş olduğu Batıni tarikatı aracılığıyla birçok fedai yetiştirmiş ve ülkenin dört bir yanında devlet adamlarına yönelik düzenlediği suikastlarla devleti yıpratmıştır.
- Düzenlenen suikastlar sonrasında başta Nizamül Mülk gibi önemli devlet adamlarının hayatlarını kaybetmesi ve yerlerine gelene kişilerin onların boşluğunu dolduramaması devletin ömrünü kısaltmıştır.
OKUMA TAVSİYESİ: Büyük Selçuklu Devleti’nin Yıkılmasının Sebepleri Maddeler Halinde
Fetret Devri
- Melikşah’ın ölümü sonrasında karısı Terken Hatun’un dört yaşındaki oğlu Mahmut’u veliaht tayin ettirmesi ve desteklerini almak için devlet hazinesini askerlere dağıtması taht kavgalarının çıkmasına ve huzursuzluğa neden olmuştur.
- 1091 ve 1118 yılları arasında Mahmut, Berkyaruk, Mehmet Tapar, Sencer arasında yaşanan taht mücadelesini Sultan Sencer‘in kazanmasıyla fetret devri sona ermiştir.
OKUMA TAVSİYESİ: Büyük Selçuklularda Fetret Devri Konu Anlatımı