Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi ünitesi dahilinde yer alan Anadolu’nun İlk Fatihleri konusu içeriğinin önemli alt başlıklarından biri olan Anadolu’ya İlk Türk Akınları konu anlatımımızı en kısa özet ve maddeler halinde yazmaya çalıştık.
İçindekiler
İskit (Saka) Akınları
Anadolu’ya ilk Türk akınları İskitler tarafından yapıldı (M.Ö. 650).
Bulgar ve Vanand Akınları
İtil Nehri civarındaki topraklarından kalkıp Azerbaycan’a, oradan da Kars ve Pasin ovalarına gelmişlerdir. (M.Ö. 149-127)
Hun Akınları
Karadeniz’in kuzeyine hâkim olan Batı Hunları (Avrupa Hunları), Kafkasları aşarak Anadolu’ya yönelmişlerdir. Kursık ve Basık adındaki iki başbuğun komutasındaki Hun atlıları Erzurum, Malatya ve Çukurova’ya kadar akınlarda bulundular. (M.S. 395-398)
Sabar (Sabir, Sibir) Akınları
Komşuları Sâsâniler ile ittifak kuran Sabarlar, hükümdarları Balak öncülüğünde Doğu Anadolu’ya girdiler. İleri harekâtlarına devam ederek Kayseri, Konya ve Ankara’ya akınlar düzenleyip pek çok ganimet ele geçirdiler (M.S. 515–516).
İlk Müslüman-Tük Komutanların Akınları
Abbasilerin hizmetine giren ilk Müslüman Türk komutanların Bizans’la mücadelesi, Anadolu’ya yapılan akınların diğer bir devresini oluşturur. Özellikle Abbasiler zamanında Bizans üzerine yapılan gazalarda Türk komutanları önemli rol oynamışlardır. Tarsus- Malatya- Erzurum hattı boyunca gerçekleşen mücadelede Sugur ve Avasım adı verilen uç (sınır) bölgelerine yerleştirilen Türkler, Batı Anadolu’ya kadar uzanan akınlara katılmışlardır. (M.S. 8.-9.yüzyıllar) Abbasi hizmetindeki bu komutanların akınları Selçuklu Türklerinin Anadolu akınlarına öncülük etti.
TAVSİYE LİNK: Anadolu’ya İlk Türk Akınları Hakkında Bilgi