Avrupa’da Savaşın Sona Ermesi konusu Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi 2. ünitesi olan II. Dünya Savaşı ünitesinin ikinci konusu olan BARIŞA DOĞRU konusunun alt başlığıdır.
İçindekiler
Avrupa’da Savaşın Sona Ermesi
Kuzey Afrika’da İtalya’yı yenen Müttefikler, Mihver Devletlerini barışa zorlamak amacıyla ilk önce İtalya’nın Sicilya bölgesine çıkarma yapmışlardır.
İtalya’da çıkan karışıklıklar sonrası, Mussolini’nin yerine geçen Mareşal Badoglio’nun 3 Eylül 1943’te ateşkes imzalamasıyla İtalya savaştan çekilmiştir.
Normandiya Çıkarması
Fransa, Alman işgali altında idi. Müttefik Devletler Almanya’yı, Fransa’dan çıkarmak amacıyla 6 Haziran 1944’te Normandiya kıyılarına çıkarma yaptılar. 26 Ağustos 1944’te de Paris’i ele geçirdiler.
Almanya’nın Teslim Olması
Fransa ve Belçika’da savaşın sona ermesinin ardından Bulgaristan, SSCB ordusu tarafından işgal edildi. Romanya ve Finlandiya’nın ateşkes istemesi sonrası Müttefik güçler, Almanya’ya saldırıya geçtiler. 1945 yılı başlarında Alman orduları Batı’da Amerikalılar ve İngilizler karşısında Doğu’da da Kızıl Ordu karşısında geri çekilmek zorunda kalmış, 23 Nisan 1945’de Ruslar Berlin’e girmiş, 30 Nisan 1945’de Hitler intihar etmiştir.
Almanya, 7 Mayıs 1945’teki San Fransisco Konferansı ile kayıtsız şartsız teslim olunca Avrupa’da savaş sona ermiştir.
Savaş Sonunda Yapılan Konferanslar
Yalta Konferansı konu anlatımı için tıklayınız.
Potsdam Konferansı konu anlatımı için tıklayınız.
Paris Konferansı konu anlatımı için tıklayınız.