Lise 1 tarih dersi Orta Çağın Önemli Siyasi Yapıları özet konu anlatımımızı maddeler halinde ve harita destekli anlatmaya çalışacağız.
İçindekiler
Orta Çağın Önemli Siyasi Yapıları
Orta Çağın Önemli Siyasi Yapıları konu anlatımımızın sonunda bulunan konu anlatım videosunu seyretmenizi tavsiye ediyoruz.
Avrupa
Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılması ile Avrupa’da Orta Çağ’a girdi. Batı Roma’nın barbar kavimler dediği kavimlerden Vizigotlar, Galya ve İspanya’yı, Burgonlar Rhone Vadisi’ni, Alamanlar ve Franklar Galya’nın kuzeydoğusunu paylaştılar.
Vandallar, İspanya üzerinden Kuzey Afrika’ya geçerek Kartaca’da ele geçirdikleri güçlü donanma ile Orta ve Batı Akdeniz’e hakim oldular.
Zamanla Gotlar Güney Avrupa’ya, Franklar ise Avrupa’ya hakim oldular.
Doğu Roma
395 yılında kurulmuş, tüm Orta Çağ boyunca yaşamış olan Doğu Roma İmparatorluğu’nun Avrupa (Balkanlar) Asya (Anadolu, Suriye, Filistin) ve Afrika’da (Mısır) toprakları vardı.
Orta Asya
Orta Asya’da Büyük Hun Devleti’nin dağılmasından sonra üstünlük Çin’in eline geçti. Bir müddet sonra Hunlardan ortaya çıkan boşluğu Avarlar doldurdu.
VI. yüzyılda Kök Türkler Asya’da egemen güç konumuna geçti.
Sasaniler
İran ve Irak’ta kurulan Sasani Devleti, doğuda Akhunlar, batı da Doğu Roma ile mücadele etmek zorunda kalmışlardır.
Afrika
Orta Çağ’da Afrika’da güçlü bir devlet olmayıp, başlıca siyasi güç Habeşistan krallığı idi. (Mısır’ın Doğu Roma İmparatorluğu toprağı olduğu unutulmamalıdır.)
OKUMA TAVSİYESİ: Siyasi Yapıların Meşruiyet Kaynağı