Osmanlı, 1300 yılından 1453 yılına kadar beylikten devlete, devletten imparatorluğa geçiş yapmıştır. Osmanlı Devleti’nin kısa sürede büyümesinin nedenleri nelerdir? Bu soruyu daha önce cevaplamıştık.
OKUMA TAVSİYESİ: Osmanlı Beyliğinin Kısa Sürede Büyümesinin Nedenleri Madde Madde
Yukarıda ki yazımızı okuduysanız en önemli sebeplerden biri de Osmanlı Devleti’nin diğer Anadolu beyliklerine karşı izlediği politikadır. Bu yazımızda bu politikayı açıklamaya çalışacağız.
İçindekiler
1- Kısır Çekişmelere Girmeme (Barış Siyaseti)
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun ilk yıllarında Anadolu’da 2. beylikler dönemi yaşanmaktaydı. Osmanlı Türk beylikleri ile mücadele edip Türk’ü Türk’e kırdırmak yerine, gaza ve cihat politikasına yöneldi. Önce Bizans, sonra Balkanlar da ki diğer hristiyan devletler üzerine seferler yaparak diğer beyliklerin ve o beyliklerin egemenliği altında yaşayan halkın sempatisini kazandı.
Bu siyasette; Osmanlı’nın kurulduğu coğrafi konumun avantajı büyüktür.
2- Beyliklerin İç Meselelerinden Faydalanma
Beyliklerle kısır çekişmeden uzak duran Osmanlı, Anadolu beyliklerinde taht mücadelesi ortaya çıktığında kendi siyasetine uygun olan kişiyi desteklemiş ve onun beyliğin başına geçmesini sağlamıştır. Şartlar oluştuğunda da Osmanlılar, bu beyliğin topraklarını kendi topraklarına katmıştır. Örnek; Orhan Bey döneminde Karesioğulları’nın Osmanlı’ya katılması
3- Çeyiz Yoluyla Toprak Alma
Osmanlı, diğer beyliklerle akrabalık kurma yoluna da gitmiştir. Örneğin; I. Murat oğlu Bayezid’i Germiyanoğlu Süleyman Bey’in kızı ile evlendirmiştir. Bu evlilik sonrasında Kütahya, Emet, Simav ve Tavşanlı çeyiz olarak Osmanlılara verilmiştir.
Germiyanoğlu Süleyman Bey’in kızını Şehzade Bayezid ile evlendirmesinin sebebi nedir?
Karamanoğulları ile mücadelesinde Osmanlı’nın desteğini almak için.
4- Miras Yoluyla Toprak Alma
Germiyanoğlu Yakup Bey oğlu olmaması sebebiyle topraklarını kız kardeşi Devlet Hatun’un (Yıldırım Bayezid’in eşi) torunu II. Murat’a vasiyet etmiştir.
5- Satın Alma
Hamitoğullarından Kemalettin Hüseyin Bey, I. Murat döneminde 80.000 altın karşılığında Beyşehir, Seydişehir, Yalvaç ve Karaağaç’ı Osmanlı’ya satmıştır.
Hamitoğullarının Osmanlı Devleti’ne topraklarını satma nedenleri nelerdir? |
Karamanoğulları baskısından dolayı topraklarını Osmanlı’ya satmıştır. |
6- Savaş Yoluyla Alma
Osmanlı özellikle Karamanoğulları’nın topraklarını savaş yoluyla ele geçirmiştir.