Aydınoğulları Beyliği Anadolu’da kurulan 2. Türk beyliklerindendir. Bu sebeple hem 9. sınıf tarih dersi 6. Ünitesi olan Türkiye Tarihi içeriğine UÇLARDA YAŞAM VE İKİNCİ TÜRK BEYLİKLERİ başlığı altında hemde 10. sınıf tarih dersi Beylikten Devlete ünitesi içeriğinde ANADOLU’DA SİYASİ BİRLİĞİ SAĞLAMA FAALİYETLERİ ve ANADOLU’DA SİYASİ BİRLİĞİN YENİDEN
SAĞLANMASI başlığı altında yer almaktadır.
Aydınoğulları Beyliği (1308 – 1426)
Aydınoğulları Beyliğinin Kurucusu: Saruhan Bey
Aydınoğulları Beyliğinin Başkenti: Birgi, Selçuk
Aydınoğulları Beyliğinin Hakim Olduğu Şehirler: İzmir, Aydın, Birgi, Selçuk, Ödemiş
Aydınoğlu Mehmet Bey, Germiyanoğulları’nın subaşısı iken Batı Anadolu’nun fethiyle görevlendirildi. Birgi’yi alarak bağımsızlığını ilan etti. Ayasluğ’da kurduğu donanma ile denizcilik faaliyetlerine başladı.
Aydınoğlu Umur Bey Dönemi:
Beylik Mehmet Bey’in oğlu Umur Bey döneminde en parlak dönemini yaşadı. Umur Bey Sakız, Bozcaada, Eğriboz, Mora ve Rumeli kıyılarına akınlar düzenleyip Bizans’ta ki taht kavgalarına karıştı. Alaşehir’i alınca başlatılan haçlı seferi İzmir’in elinden çıkmasına sebep oldu. İzmir’İ geri almak için yaptığı kuşatma sırasında vefat etti.
Umur Bey’in ölümünden sonra zayıflamaya başlayan beylik Yıldırım döneminde Osmanlı topraklarına katıldı.
Ankara Savaşı sonrası tekrar kurulan beyliğin başına 1405 yılında Cüneyt Bey geçti. Cüneyt Bey, Fetret Devrindeki pek çok olaya karışarak (özellikle Düzmece Mustafa İsyanı) beyliğini yaşatmaya çalışsada 1426 yılında II. Murat beyliğe son verdi.
Aydınoğulları Beyliği Eserleri: Birgi Ulu Camisi (Aydınoğlu Mehmet Bey Camii-1312), Aydınoğlu Mehmet Bey Türbesi (1334), Selçuk (Ayasuluk) İsa Bey Camisi (1374), Gürcü Melek Camisi (1358), Yahşi Bey Camisi (1429), Hafsa Hatun Camisi (1354), İbni Melek Türbesi (1418), Tire Kapalıçarşısı (1429), Kutuhan ve Tire Bedesteni (1429)
Aydınoğulları Beyliği hakkında araştırma yapıyordum. Sitenize rastladım. Bilgi için çok teşekkürler.