ÇTDT dersi 4. ünitesi olan Yumuşama Dönemi ve Sonrası’nın alt başlığı olan ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE DEĞİŞİM SÜRECİ dahilinde ki Helsinki Konferansı Konu Anlatımını aşağıdan okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Helsinki Konferansı (1 Ağustos 1975)
Helsinki Konferansının Toplanma Tarihi: 15 Ocak 1973
Helsinki Konferansının Toplanma Amacı: Avrupa’da emniyet ve işbirliğini arttırmak, karşılıklı itimat ve saygıyı geliştirmek, demokrasi, temel doğruluk ve özgürlükler kapsamında gelişim kaydetmektir.
Helsinki Konferansına dahil olan devletler: Andorra ve Arnavutluk haricinde tüm Avrupa devletleri ve Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dahil olmuştur .
Helsinki Konferansı:
İkinci Dünya Savaşı akabinde değişim gösteren güç ilişkilerini yansıtacak bir anlaşmanın düzenlenmemiş olması, bilhassa Avrupa’daki politik düzeni istikrarsızlığa sürükleyen en mühim etkenlerden biri sayılmıştır. 1950’lerden bu yana doğu bloku ülkeleri Avrupa’da emniyet ve işbirliğini temin edecek bir anlaşma imza atmak amaçlı Batı bloku ülkelerine öneriler yaptı. Ammavelakin Federal Almanya’nın Doğu bloku ülkeleriyle içinde bulunduğu sıkıntılar bu tekliflere Batı blokunun yanıt bile vermemesine neden oluyordu . AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ve SSCB arasında 1970’lerin başlarında silahsızlanma müzakerelerinin başlaması ılımlı bir ortam doğmasına sebep oldu.
Doğu bloku ülkelerinin teklifi, batı bloku ülkelerinin onayıyla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de 15 Ocak 1973’te başladı. Hemen hemen 2 senelik hazırlık devresi sonrasında 1 Ağustos 1975’te Sonuç Belgesi ( Helsinki Nihai Senedi ) imza altına alındı. Helsinki Nihai Senedi’ne 33 Avrupa ülkesi ( Arnavutluk ve Andorra haricinde ) ve AMERiKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ile Kanada imza attı .