III. Ahmet Dönemi Osmanlı-Rus İlişkileri

Tarih 2 dersi 4. ünitesi XVIII.YÜZYILDA DEĞİŞİM VE DİPLOMASİ 2. konusu III. Ahmet Dönemi dahilindeki Osmanlı-Rus İlişkileri konu anlatımını aşağıdan okuyabilirsiniz.

III. Ahmet döneminde gerçekleşen siyasi olaylar nelerdir?

İçindekiler

III. Ahmet Dönemi Osmanlı-Rus İlişkileri

Prut Savaşı:

Prut Savaşı’nın Sebepleri:

1. 18. asırda Rusya, sıcak denizlere inme politikasının birinci safhası olan Baltık Denizi’ne inmeyi amaçlıyordu. Bu emeline ulaşabilmek için İsveç ile mücadeleye girişti. İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın Poltova Savaşı’nda yendi. Kaçan Şarl Osmanlı topraklarına girince Rus kuvvetleri onu takip ederek Osmanlı topraklarına girdi.  Rusların Osmanlı yurdunu yakıp yıkmaları üzerine Osmanlı – Rus Savaşı başladı.
2. Osmanlı, bu bahane ile 1700 İstanbul Antlaşması ile kaybettiği toprakları geri almak istemiştir.

1711 senesinde yapılmış olan Prut Savaşı’nda Rusya mağlup oldu. Prut bataklıklarında Rus silahlı gücünü yok etme fırsatını yakalayan Veziriazam Baltacı Mehmet Paşa’nın yeniçerilere güvenememesi üzerine Rusların önerisi ile Prut Antlaşması’na imza atıldı (1711).

Prut Antlaşması’nın Maddeleri:

1. İstanbul Antlaşmasıyla Ruslara verilen Azak Kalesi ve etrafı Osmanlı Devleti’ne geriye verilecek
2. Rusya, İstanbul’da devamlı elçi bulunduramayacak
3. Rusya, Lehistan’ın iç işlerine karışmayacak
4. İsveç kralı ülkesine özgürce dönebilecek kararları yer almıştır.

Prut Antlaşması’nın Önemi

Prut Antlaşması, Osmanlı Devleti’ne mühim bir kazanç sağlamamış, (savaşta kazanılan başarı masaya yansıtılamamıştır.) fakat kaybedilen toprakların geriye alınabileceği düşüncesini artırmıştır. Karadeniz Türk gölü olma özelliğini korumuştur.


] }

Tavsiye Konular

XVIII

Dakya Projesi Hakkında Kısa Bilgi

Dakya Projesi Hakkında Kısa Bilgi Osmanlı topraklarını paylaşmak üzere Rusya ve Avusturya tarafından hazırlanan projedir. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir