Bu yazımızda İkili Devlet Teşkilatının Olumlu ve Olumsuz Yönleri ni maddeler halinde anlatmaya çalışacağız. Ama öncesinde İkili devlet teşkilatı nedir? Nasıl uygulanır? İkili teşkilatın uygulanma nedenleri nelerdir? sorularına cevap bulmamız gerekir.
Konumuz aynı zamanda 9. sınıf tarih kitabı 101. sayfasında bulunan “İkili devlet teşkilatının, Türk siyasi hayatına etkileri neler olabilir?” sorusununda cevabıdır.
İçindekiler
İkili Devlet Teşkilatı
- Ülkenin doğu-batı veya sağ-sol olarak ikiye ayrılarak yönetilmesine “İkili Teşkilat veya İkili Devlet Teşkilatı” denir.
- Gerçek hükümdar hakan, hakan, kağan vb ünvanlarla devletin doğusunda oturur. Zira eski Türklerde doğu kutsaldır. Hakan hem devletin doğusunun iç işlerinden hemde devletinin tamamının dış işlerinden sorumludur.
- Devletin batısından sorumlu hükümdara “yabgu” denir. Yabgu genelde hakanın kardeşi veya oğludur. Batı kanadının iç işlerinden sorumludur. Dış işlerde hakana bağlıdır.
- Türk-İslam tarihi başlayıncaya kadar hemen hemen bütün Türk devletlerinde ikili teşkilat uygulanmıştır.
İkili Teşkilatın Uygulanma Sebebi |
Orta Asya’da kurulan devletlerin sınırlarının çok geniş olmasıdır. Bu kadar geniş toprakların yönetimini kolaylaştırmak adına uygulanmıştır. |
TAVSİYE LİNK: İkili Devlet Teşkilatı Hakkında Bilgi
İkili Devlet Teşkilatının Olumlu Yönleri
- Çok geniş sınırlara sahip olan ülkenin yönetimi kolaylaşır.
- Hanedan üyelerinin ülke yönetiminde tecrübe kazanmaları sağlanır.
İkili Devlet Teşkilatının Olumsuz Yönleri
- Birden fazla hükümdarın bulunması ve hepsinde “kut”un varlığı devletin ikiye bölünmesini ve yıkılmasını kolaylaştırmaktaydı.
İkili Devlet Teşkilatını Uygulayan Türk Devletleri
İkili teşkilatı uygulayan ilk Türk devleti Asya Hun Devleti’dir. Ayrıca I. Kök Türk Devleti, II. Kök Türk (Kutluk) Devleti, Avrupa Hun Devleti, Büyük Bulgar Devleti, Macarlar, Oğuzlar ve Karluklar tarafından uygulanmıştır.
İkili teşkilatı uygulayan son Türk devleti Karahanlılar’dır.
OKUMA TAVSİYESİ: İkili Teşkilat Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?