Keşmir Sorunu
1947’de bağımsızlaşan Hindistan ve Pakistan birbirleriyle sürekli bir çatışma durumunda olmuştur. Bu çatışmanın en önemli nedeni de Keşmir sorunudur.
Keşmir, Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Çin’in kesişme noktasındadır. Halkının çoğunluğu Müslüman olan Keşmir, verimli topraklara ve önemli yeraltı kaynaklarına sahiptir.
Pakistan, Müslüman çoğunluktan dolayı; Hindistan’da bölge Mihracesinin kendi topraklarına katılımı istediğinden Keşmir’de hak iddia ediyordu. Bu yüzden Pakistan ve Hindistan ilk kez 1948’de savaştı. BM aracılığı ile halkoylaması kararı alınarak ateşkes yapıldı.
Keşmir sorunu iki devletin dış politikasını da etkiledi. Hindistan, SSCB ile yakınlaştı. Pakistan da ABD ile yakınlaştı. Pakistan 1955’te Bağdat Paktı’na üye olunca SSCB, iki taraf arasındaki tüm anlaşmazlıklarda Hindistan tarafında yer aldı.
Uyarı: 1959’da Çin Tibet’i işgal edince Hindistan-Çin çatışması başladı. Bu süreçte Pakistan Çin ile yakınlaştı.
1963’te Keşmir’de Hindularla Müslümanların çatışması 1965’te savaşa dönüştü. BM Güvenlik Konseyi ateşkesi sağlarken, Çin ateşkesin yapılmasında oldukça etkin oldu. Çin, Hindistan’a baskıyı artırınca ABD’de Hindistan’a destek verdi. SSCB bu süreçte Çin ile uzlaşarak tarafsız kalmaya özen gösterdi. SSCB’nin bu tutumunda, Pakistan’ın kendisiyle iyi ilişkiler kurmaya yönelmesi de etkili olmuştu.
SSCB’nin arabuluculuğu sonunda Pakistan ve Hindistan arasında Taşkent Deklarosyonu imzalandı. Taşkent’teki uzlaşmaya karşın Hindistan-Pakistan arasındaki Keşmir Sorunu günümüze kadar çözülememiştir.