Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi Yumuşama Dönemi ve Sonrası ünitesi dahilinde bulunan TÜRK DIŞ POLİTİKASI başlığı altında bulunan Türk-Yunan İlişkileri konusu alt başlığı olan Kıbrıs Meselesi konu anlatımını aşağıdan okuyabilirsiniz
Kıbrıs Meselesi
– Kıbrıs adası, 1571 yılında Osmanlı topraklarına katıldı.
– 1878 yılında Berlin Antlaşması‘nın ardından adanın idaresi İngiltere’ye bırakıldı.
– İkinci Dünya Savaşı’nın akabinde Kıbrıslı Rumlar adayı Yunanistan’a bağlamak amaçlı çalışmaya başladılar.
– 1955 senesinde Kıbrıslı Rumlar EOKA isimli bir teşkilat kurup Enosis ( Kıbrıs-Yunanistan birliği) i gerçekleştirmek için farklı eylemlerde yer aldı.
– Ülkemiz, Yunanistan ve İngiltere problemi çözmeye çalıştılar ve 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti ilan edildi. Cumhurbaşkanlığına Rum Makarios, yardımcılığına Dr. Fazıl Küçük getirildi.
– 1963’ta Makarios anayasayı değiştirmeyi talep etti ve vakalar başladı.
– 1963’te Rumlar köyleri basarak Türkleri öldürdüler.
– Türk uçakları 8-9 Ağustos 1963’te Rum hedeflerini bombalamaya başladı. Türk donanması Akdeniz’e açılınca saldırılar yavaşladı.
– 1974 yılında Enosis’i erken bulan Makarios görevden uzaklaştırıldı. Mahaline EOKA öncüsü Nicos Sampson getirildi.
– Nicos Sampson öncülüğündeki Rumlar Türklere karşın kapsamlı çaplı saldırı başlattılar.
– Türk silahlı gücü 20-22 Temmuz 1974’te 1 . Kıbrıs Barış Harekatıyla Girne ve etrafını kontrol altına aldı.
– Bu harekat netice vermeyince Türk silahlı gücü 14-16 Ağustos 1974’te 2. Kıbrıs Barış Harekatı’nı tertip etti ve adanın % 38’i Türk hakimiyetine girdi.
– Yunanistan, Rusya ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ harekata reaksiyon gösterdiler. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ 1975’ten 1978 yılına kadar ülkemize ambargo uyguladı.
– 15 Mayıs 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi. Cumhurbaşkanlığına Rauf Denktaş seçildi.
– Nicos Sampson 2001’de ölmüştür.
– 25 Nisan 2004’te ada halkı Annan tasarısını oylamak üzere referanduma gitti. Plan sonucu olarak 2 topluluk bir hükümet ismi altında birleşecekti. Ancak referandumdan Türk aracılığıyla evet, Rum kesiminden hayır sonucu çıktı. Kıbrıs problemi 2014’te hâlâ devam ediyor .