Kutsal Yerler Sorunu Özet

Bu yazımızda Kutsal Yerler Sorunu Özetini hazırlamaya çalıştık. Özetimiz 11. Sınıf tarih dersi Uluslararası İlişkilerde Denge Siyaseti ünitesi dahilinde yer almaktadır.

Kudüs, hangi semavi dinler için kutsaldır? Neden? Sorusunun cevabı için lütfen tıklayınız?

Kutsal Yerler Sorunu: Kutsal yerlerin koruyuculuğu üzerinden Katolik ve Ortodakslar arasındaki rekabete verilen addır.

Kısaca Kudüs Tarihi
Kudüs yaklaşık 600 yıl Bizans egemenliğinde kaldı.
637 yılında müslümalar tarafından feth edildi. (Hz. Ömer)
1. Haçlı Seferi haricinde müslümanların elinde kaldı.
Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı hakimiyetine girdi. 1917 yılında İngiliz hakimiyetine girinceye kadar Osmanlı’da kaldı.
Kutsal Yerler Sorunu Özet
Kubbet’üs Sahra ve Mescid-i Aksa

Osmanlı Devleti döneminde Kudüs ile ilgili sorunlar yaşansa da Rumlara ve Ermenilere menşurlar verilerek genelde Ortodokslar lehine sorunlar çözülmüştür.

18. yüzyıldan itibaren Rusya, Osmanlı Devleti’nde ki azınlıkların koruyuculuğu rolüne soyunmaya başladı. 1774’te Küçük Kaynarca Antlaşması ile Osmanlı ülkesindeki ortodoksların hamiliğini elde etti. Bu dönemde katolik Fransa’nın da Kudüs’te ki kutsal yerler ile ilgili bir takım hakları vardı.

1846 yılında Fransa kutsal yerler üzerinde yeni haklar talep edince karşısında Rusya’yı buldu. Osmanlı’nın ürettiği çözüm Katoliklerden daha ziyade Ortodoksların çıkarlarına uygundu.

Bu olaydan sonra Osmanlı üzerindeki baskısını daha da arttırmak isteyen Rusya olağanüstü yetkilerle donatılmış olan Prens Mençikof’u elçi olarak elçi olarak gönderdi. Prens Mençikof Kutsal Yerler Meselesi ve Ortodoksların himayesi konularında diplomatik nezaketten uzak davranışlarda bulundu. Osmanlı, Mençikof’un dayatmalarını kabul etmeyince Ruslar, Eflak ve Boğdan’a saldırdı. Avrupa devletleri tarafından Viyana’da toplanan kongrede sonuçsuz kaldı ve Osmanlı Devleti’nin 4
Ekim 1853’te Rusya’ya savaş ilan etmesiyle Kırım Savaşı başladı.


] }

Tavsiye Konular

Berlin Antlaşmasının Maddeleri ve Önemi

Berlin Antlaşmasının Maddeleri ve Önemi

Berlin Antlaşmasının Maddeleri ve Önemi hakkında kısa bilgi Berlin Antlaşmasının tarihi nedir? hangi padişah döneminde imzalandı? hangi antlaşmayı geçersiz kılmıştır? Berlin Konferansına katılan devletler hangileridir?

Bir Yorum

  1. Teşekkürler..Gerçekten çok işime yaradı..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir