2. İnönü Savaşı, Batı Cephesi’nde Yunanlılarla yapılan savaşların ikincisidir. Aynı zamanda düzenli ordunun ikinci savaşı olan bu savaşta Türk ordusunun komutanı yine İsmet Paşa’dır. Yunanlılara karşı kazanılan ikinci zaferdir.
En son da 2. İnönü Savaşı’nın Sebepleri ve Sonuçları’nı da anlattığım kodlama temelli bir videom var. Bak istersen. Özellikle 12. sınıf, TYT, AYT ve KPSS hazırlığı yapan arkadaşların işine yarayacaktır.
Tarihi | 23 Mart – 1 Nisan 1921 |
Taraflar | Yunan Krallığı X TBMM Hükümeti |
Ankara Hükümeti Komutanları | İsmet Paşa, Fevzi Paşa, Refet Paşa |
Savaşın Türü | Yunanlılar açısından taarruz, Türkler açısından savunma savaşıdır. |
Sonuç | Kesin Türk zaferi |
İçindekiler
2. İnönü Savaşı (23 Mart-1 Nisan 1921)
1. İnönü Muharebesi’nden zaferle çıkan TBMM Hükümeti içte ve dışta pek çok önemli sonuç ve başarı elde etmişti. Özellikle Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması’nın yapılması ve Londra Konferansı’na TBMM’nin davet edilmesi. İtilaf devletlerinin Londra Konferansı’nda Ankara Hükümeti’ne Sevr’i kabul ettirme çabası başarısız olunca Yunanlılar tekrar harekete geçti. TBMM Hükümeti ise bir taraftan Pontus çetelerinin saldırısı, diğer taraftan Koçgiri Aşireti’nin isyanı ile uğraşıyordu. Yunanlılar fırsattan istifade 2. İnönü Savaşı‘nı başlattı.
OKUMA TAVSİYESİ: 1. İnönü Savaşının İç ve Dış Politikadaki Sonuçları
2. İnönü Savaşı’nın Sebepleri
23 Mart 1921’de Yunan ordusu taarruza geçti. Sayı ve teçhizat olarak Yunanlılar üstün durumda idi. Yunanlıları temel amacı önce demir yolu hattını sonra Ankara’yı ele geçirerek Sevr Antlaşması’nı Ankara Hükümeti’ne kabul ettirmekti. Böylece itilaf devletlerinin gözündeki itibarlarını geri kazanacaklardı. Muharebenin sebepleri;
- Londra Konferansı‘nda umduğunu bulamayan İngiltere, Yunanistan’ı yeniden harekete geçirmiştir.
- Kütahya-Eskişehir demir yolu hattını ele geçirip Ankara’ya ulaşmak.
- TBMM’yi dağıtarak Sevr‘i zorla milletimize kabul ettirmek.
- Yunanlıları 1. İnönü Muharebesi‘nin intikamını almak ve İtilaf devletlerine rüştünü ispatlamak istemesi.
2. İnönü Savaşı’nın Sonuçları
KODLAMA ZAMANI: Savaşın sonuçları bir sürü maddeden oluşuyor Hocam. Şifresi yok mu bunların diyen arakadaşım. Elbette var. En altta ki videoya bir bakıver. 🙂
- Düzenli Türk ordusu yine galip gelmiştir. TBMM’nin morali daha da yükselirken, ulusal mücadelenin kazanılması yolunda inancı da güçlenmiştir.
- Yunanlılar, İtilaf Devletleri nazarında daha da itibar kaybetmişlerdir.
- Mustafa Kemal, Paşa’ya çektiği kutlama telgrafında “siz orada yalnız düşmanı yenmekle kalmadınız, milletin makus talihini de yendiniz! Düşman çizmesi altındaki kara yazılı topraklarımızla birlikte tüm yurt bugün en kıyıda köşede kalmış yerlerine dek zaferinizi kutluyor”. diyerek zaferin önemini ortaya koymuştur.
- Bu savaş sonrası İtilaf devletleri arasında ilk çatlaklar ortaya çıktı. II. İnönü Savaşı sonrası ortaya çıkan bu olaylarda savaşın sonuçları arasındadır.
- Bu savaşın sonunda İtalya Türk yurdundan çekilme kararı aldı ve büyük oranda topraklarımızı boşalttı. Böylece işgallere son veren ilk itilaf Devleti İtalya olmuştur.
- Fransa da Zonguldak’ı boşaltmıştır. Fransa, ayrıca ateşkes isteminde bulundu.
- İstanbul’da her türlü baskıya rağmen milli mücadeleyi destekleyen mitingler tertiplendi.
- İngiltere, Malta’da tutuklu bulunan Türk esirlerinin bir kısmını serbest bıraktı.
KONU BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN BİR BAK DERİM: Batı Cephesi Savaşları ve Sonuçları
Sonuç
İtilaf devletlerinin maşası Yunanlıların Ankara’yı alıp, TBMM’yi dağıtarak Sevr’i zorla Türk halkına kabul ettirme çabasının 2. bölümü olan 2. İnönü Muharebesi Yunanlılar açısından hezimetle sonuçlandı. Türk halkının kendine, meclisine ve ordusuna duyduğu güven artarken, Yunanlılar İtilafların gözünde daha da prestij kaybetmiştir. Ayrıca İtilaf devletleri arasında da çözülmeler başlamıştır. İtalyanlar, Fransızlar ve İngilizler çözülmeye başlamıştır.
Elbetteki bu mağlubiyet Yunanlıları durdurmayacak, Yunanlılar nihai amaçları için bir kere daha saldırıya geçecektir.
YUNANLILAR SONRA Kİ SALDIRISI: Kütahya-Eskişehir Savaşları’nın Sebepleri, Sonuçları ve Önemi Nedir?
Batı Cephesi'nde Yunanlılara karşı yapılmıştır.
1. İnönün Muharebesi'nin intikamını almak, Ankara'yı alarak, TBMM'yi dağıtıp, Sevr'i uygulamaya koymak Yunanlılar açısından savaşın en önemli sebebi idi.
2. İnönü Muharebesi sonrası Kütahya-Eskişehir Savaşları yapılmıştır.
2. İnönü Savaşının sonuçları; - Halkın TBMM'ye, düzenli orduya ve Mustafa Kemal'e güveni arttı. - Fransızlar Zonguldak'ı boşaltarak ateşkes görüşmelerine başladı. - İtalyanlar işgal ettikleri yerlerden çekilme hazırlıklarına başladı. - İngilizler Malta'da ki esirleri bir kısmını serbest bıraktı.
2. İnönü savaşından sonra her hangi bir antlaşma imzalanmamıştır.
2. İnönü Savaşı'ndan sonra göndermiştir.
2. İnönü Muharebesi'nden sonra İtalyanlar Anadolu'dan çekilmeye başladı.