TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Türk İnkılabı ünitesi dahilinde olan LAİK DEVLET YOLUNDA konusunun alt başlığı olan Halifeliğin Kaldırılması kısa özetini aşağıdan okuyabilirsiniz.
Halifeliğin Kaldırılması
Hilafet makamının, ulusçuluk ilkesine aykırı olması sebebiyle, Cumhuriyet’in ilanıyla, hem Ülkemiz Cumhuriyeti’nin dış siyaset ilkelerine, hem de yeni kurulan Cumhuriyet rejimine aykırı düşen bu makamın kaldırılmasına karar verildi.
1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırıldı fakat hilafet kaldırılamadı; zira milletçe bu yeniliğe hazırlıklı değildi, iç isyanlar çıkabilirdi.
Saltanatın kaldırılmasından hemen ardından 18 Kasım 1922’de Abdülmecit Efendi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, Halife olarak atandı.
Saltanatın kaldırılmasından sonra, eski düzen yanlıları, bir takım milletvekilleri, komutanlar halife Abdülmecid Efendi’nin etrafında toplanmaya başladı.
Halifeliğin kaldırılmasının nedenleri için tıklayınız.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 3 Mart 1924’te aldığı kararla; Halifeliğin kaldırıldığını, gelecekte hilafet ve saltanat iddialarında bulunmamaları amacıyla, Osmanlı hanedanı mensuplarının ülke dışına çıkarılmalarını, Şer’iyye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırıldığını, kabul etti.
Halifeliğin kaldırılmasının sonuçları için tıklayınız.