Diğer adı Doğu Sorunu olan Şark Meselesi Konu Anlatımı www.tarihportali.net tarafından hazırlanmıştır.
Konunun sonunda video anlatımlar var. Bir bak istersen .)
İçindekiler
Şark Meselesi
- Şark Meselesi kavramı ilk defa Viyana Kongresinde kullanılmıştır. (1815)
- Avrupa devletlerinin XIX. yüzyıl ve sonrasında Osmanlı Devleti’ne karşı yürütecekleri siyaseti ifade eden bir kavramdır.
- Asıl amaç Türkleri Balkanlardan ve Anadolu’dan çıkarmaktır.
- Şark Meselesi’nin iki aşaması vardır:
1. Aşama: 1071-1683 Arası
Şark Meselesinin birinci aşamasında Türkler hücum, Avrupalılar savunma durumundadır. Malazgirt ile başlayan bu aşama Türklerin Balkanlara geçişi ile devam etmiş, 1683 II. Viyana Kuşatması ile sona ermiştir.
2. Aşama: 1683 ile Günümüz Arası:
Şark Meselesinin ikinci aşamasında Avrupalılar hücum, Osmanlı savunma durumundadır. Amaç Türkleri önce Balkanlardan sonra İstanbul ve Anadolu’dan çıkarmaktır. Bu amaca ulaşmak için önce Sırplar, Bulgarlar, Rumlar ve diğer gayrimüslüm Osmanlı halkı isyana teşvik edildi. Osmanlı isyanı bastıdığında bu sefer Osmanlı’ya baskı uyguladılar. Azınlıkları önce özerk sonra bağımsız yapmaya çalıştılar.
Rusya ve Şark Meselesi
Rusya, Şark Meselesi çerçevesinde Karadeniz’den güneye inerken, bir yandan da hem Kafkaslardan Doğu Anadolu’yu hem de Balkanlardan İstanbul’u ele geçirme çabası vardı. Bu bağlamda ilk önemli başarısını 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması ile elde etti. (Küçük Kaynarca Antlaşması hakkında bilgi için tıklayınız.)
19. yüzyılda Avrupa devletleri Şark Meselesi ekseninde Osmanlı’yı parçalama uğraşına azınlık isyanları ve işgallerle devam etti. Rusya, İstanbul’u almaya çalışırken, Fransa Mısır ve Cezayir’e saldırdı.
Avrupa’nın Şark Meselesi’nden beklentileri nelerdir?
- Türkleri Balkanlardan çıkarmak
- İstanbul’u Türklerden almak
- Türkleri Anadolu’dan çıkarmak
Şark Meselesi Konu anlatımımız hakkındaki yorumlarınızı bize ulaştırmak için aşağıdaki BİZE YAZIN bölümünü kullanabilirsiniz.