9. sınıf tarih dersi Orta Çağ’da Dünya ünitesi Siyasi Yapıların Maddi Kaynakları konusu dahilinde bulunan Güç Paylaşımı ve Yönetim Organizasyonu özet konu anlatımımıza hoşgeldiniz. Konu bütünlüğü açısından önce aşağıda linki verilen konuları okumanız faydalı olacaktır.
TAVSİYE LİNK: Coğrafi Yapı, Hayat ve Geçim Tarzı
TAVSİYE LİNK: Soy Dayanışması
TAVSİYE LİNK: Silahlı Güç
İçindekiler
Güç Paylaşımı ve Yönetim Organizasyonu Özet
Konu anlatımının sonunda bu konuyla ilgili video konu anlatımımız var. Seyretmeyi unutma 🙂
Feodalite
Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, çevresindeki kral ve beylere askeri hizmet karşılığında toprak vermeye başlayınca kont, lord, dük, baron gibi ünvanlar taşıyan soylular sınıfı ortaya çıktı.
Soylular, Avrupa’da merkezi otoritenin zayıfladığı, güvensizliğin arttığı, kent yaşamının ve ticaretin gerilediği dönemde ön plana çıktılar.
Kendilerine korunaklı şatolar yaparak, şövalyeleri ile bulundukları arazileri korudular. Kraldan aldıkları vergi toplama, asker toplama ve yargılama yetkisi ile güçlerini daha da arttırdılar. Böylece feodalitenin temelleri atıldı.
Feodal düzende zenginlik kaynağı toprak idi. Toprak sahibi aynı zamanda siyasi güç sahibi idi. Feodal düzenin tepesinde yetkileri sınırlı kral bulunmaktaydı.
Feodalite de koruma altına girene vassal, korumayı kabul eden senyöre süzeren denirdi. Bağlılık yemini ile senyöre bağlanana vassal, süzerene vergi öder, süzerende vassalı korurdu.
İngiltere’de Kral Yurtsuz John, Magna Carta (1215) ile yetkilerinin bir kısmını derebeylerine devretmiş ve kralın yetkileri sınırlandırılmıştır.
Kilise
Orta Çağ’ın güçlü kurumlarından biride kilise idi. Halk ile manevi bağ kurmak isteyen senyörler, kiliseye toprak bağışlıyorlardı. Kilise ve feodaller doğal müttefik idi.
İç Asya
İç Asya’da kurulan Türk devletlerinde mutlak hakim kağandı. Devlet meseleleri kurultayda görüşülse de son söz kağanındı.
Kağanlar keyfi ve töreye aykırı hareket edemezdi. Kağan huzur, adalet ve refahı sağlamak, orduya komuta etmekle görevliydi. Eşi “katun”da yönetimde söz sahibi idi.
OKUMA TAVSİYESİ: İlk Türk Devletlerin Kağan ve Kağanın Görevleri
Hocam sitenizden çok aktif bir şekilde yararlanıyorum ama bu konu özetinde sasanileri atlamışsınız. Umarım en kısa zamanda düzeltebilirsiniz. Yeniden çok teşekkür ederim harika özetlerrr
Sağolasın. İnşallah en kısa zamanda.