İstimalet Politikası Nedir? Amaçları ve Faydaları Nelerdir?

Osmanlı Devleti’nin kısa sürede cihan devleti haline gelmesinin birçok sebebi vardır. En önemli sebeplerden biri de iskan ve istimalet politikasıdır. Bu yazımızda istimalet politikasını inceleyeceğiz.

OKUMA TAVSİYESİ: 10. Sınıf Tarih Osmanlı Devletinin Kısa Sürede Büyümesinin Nedenleri

İçindekiler

İstimalet Politikası Nedir? Amaçları ve Faydaları Nelerdir?

İstimalet Politikası Nedir?

Osmanlı Devleti’nin fethettiği coğrafyalarda uyguladığı gönülleri fethetme politikasıdır.

Bu politika çerçevesinde feth edilen yerlerde yerli halkın diline, dinine karışılmamış, halkın üzerinde ki vergi yükü azaltılmış ve halkın Osmanlı’ya gönülden bağlanmasına çalışılmıştır.

İskan Politikasının Amacı Nedir?

İstimalette temel amaç ısındırma ve Osmanlı’ya bağlamadır. Yani Osmanlı’ya karşı bağlılık duygusu hissetmektedir. Osmanlı böylece ilgili toprakları elinde tutmayı, isyanların önüne geçmeyi ve merkezi otoriteyi güçlü tutmayı amaçlamıştır.

İskan Politikasının Faydaları Nelerdir?

Bu politika ile halkın devlete bağlılığı artmış, isyan çıkmamış, Osmanlı’nın ele geçirdiği topraklara huzur ve güven gelmiştir.

Ankara Savaşı’ndan sonra yaşanan Fetret Devri’nde Osmanlı kendi yurdunda yani Anadolu’da pek çok toprak kaybederken, Rumeli’de çok az toprak kaybetmiştir. Bu durumun temel sebeplerinden biri de istimalettir. Hristiyan halk önceki yönetimler ile Osmanlı’yı karşılaştırmış ve Osmanlı’dan ayrılmamıştır.

OKUMA TAVSİYESİ: Rumeli’de Uygulanan Politikalar ve Fetihlere Destek Veren Güçler


] }

Tavsiye Konular

I. Murat Dönemi Önemli Olayları Maddeler Halinde

I. Murat Dönemi Önemli Olayları Maddeler Halinde

Osmanlı Devleti’nin 3. padişahı I. Murat döneminde (Hüdavendigar) Rumeli’de, Anadolu’da gerçekleşen siyasi olaylar ve teşkilatlanma …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir