Pers İmparatorluğu Hakkında Kısa Bilgi

Lise 1 tarih dersi Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar ünitesi kapsamında yer alan İran Uygarlığı konusu içinde yer alan Pers İmparatorluğu konu anlatımını aşağıdan okuyabilirsiniz.

İran Medeniyeti (İran Uygarlıkları) 9. Sınıf Tarih, TYT, AYT

İçindekiler

İran Uygarlığı

Pers İmparatorluğu

Başkenti Ekbatan’a Medlere karşın ayaklanan Persler İran’da idareyi ele geçirdiler (MÖ 550). Pers Devleti’nin kurucusu II. Kiros’tur. II. Kiros zamanında Pers imparatorluğu, Batıda Ege kıyılarına, doğuda Hindistan’a, güneyde de Mezopotamya’ya kadar sınırlarını genişletti. Oğlu Kambiz Mısır’ı elde etti . Kambiz’den sonra  tahta geçen Darius vaktiyle Pers orduları, boğazları geçerek Trakya ve Makedonya’yı elde etti. Akabinde Yunanlılar’la Persler arasında uzunca zaman devam edecek durumda olan bir harp dönemi başladı. Son Makedonya kralı İskender (MÖ 334) çıktığı Asya seferinde Pers ordularını birden çok defa hezimete uğratıp, Pers Devleti’ni ortadan kaldırdı (MÖ 331)

  • Persler ülkeyi satraplıklara ayırarak yönetmişlerdir.
  • Persler, Zerdüst dinine inanıyorlardı.
  • Persler, Mezopotamya, Mısır, Anadolu ve Yunan sanatlarının etkisinde kalarak bir “Pers üslubu” yaratmışlardır.

OKUMA TAVSİYESİ: İran Medeniyeti Maddeler Halinde


] }

Tavsiye Konular

Roma Medeniyetinin Özellikleri Maddeler Halinde

Roma Medeniyetinin Özellikleri Maddeler Halinde

Roma Medeniyetinin Özellikleri Maddeler Halinde başlıklı yazımızda Roma İmparatorluğunun siyasi tarihi, sanatı, dini, dünya medeniyetine katkıları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir